CIELĘCINA PIECZONA Z ŻÓŁTYM SEREM - PRZEPIS
Cielęcina pieczona z żółtym serem - składniki:
- 1,2 kg cielęciny bez kości
- 12 plasterków sera żółtego Edamskiego lub innego ulubionego
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 l wody
- szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
- sól i pieprz do smaku
Cielęcina pieczona z żółtym serem - sposób przygotowania:
Cielęcinę należy opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon, a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano i odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie trzeba obsmażyć cielęcinę na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego.
Cielęcina pieczona z żółtym serem - sposób pieczenia:
Cielęcinę faszerowaną serem należy ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcina powinna się piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso najlepiej podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Pieczona cielęcina wygląda dobrze podana na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemnikami i gotowanymi warzywami.
Cielęcina pieczona z żółtym serem - dobra rada:
Zalewę po pieczeniu cielęciny można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.
SMACZNEGO!
Przepis "cielęcina pieczona z żółtym serem" pochodzi od Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?