CO TO ZA ROBAL? Najpopularniejsze insekty w domach i skuteczne sposoby, żeby się ich pozbyć
Omacnica spichrzanka
(Plodia interpunctella)
Popularne nazwy: mól spożywczy lub mól kuchenny.
Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: przyprawy, kasze, mąka i otręby, ale bardzo lubi też wyroby czekoladowe oraz suszone warzywa i owoce.
Produkty, na których żeruje, zanieczyszcza odchodami, przędzą i martwymi owadami.
Jest wytrzymały na niskie temperatury, potrafi przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach.
Gdy zauważycie mola, dokładnie przejrzyjcie szafki i wyrzućcie całe jedzenie z zainfekowanego miejsca.
A przyprawy, kasze, płatki owsiane, bułkę tartą i czekoladowe słodycze przechowujcie w szklanych lub plastikowych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.